Startsidan <- Gå tillbaka till
Skriv ut >>

Piemonte

Pärlan uppe i norr

Regionen Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar i väster mot Frankrike och i norr mot Schweiz. Här bor ca 4,3 miljoner invånare. Regionshuvudstaden är Turin (Torino).

Regionen har stora industriområden, bland annat i Turin där man tillverkar Fiat. Piemontes slätter är bördiga jordbruksområden, där man odlar b.la vete, ris, majs och vindruvor. Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto. Piemonte är ansett av många att ha de överlägset bästa vinerna i Italien, t.ex Barolo. Maten är också bland den bästa. Avstånden är korta och ni hinner se mycket under en långhelg. Stannar ni längre hinner ni både till Rivieran, Alperna och Milano. Här är inte lika mycket turister ännu, så passa på! Högsäsongen är under oktober och november, då folk vallfärdar hit från hela Europa för vinskörden och tryffeln. Alba är känt för sitt vin, persikor och centrum för den vita tryffeln och man har många mat – och vinfestivaler. Asti är känt för sitt vita mousserade vin, Asti Spumante. 7 mil från Asti ligger ett stort outlet med märken som Burberry, Desigual, Calvin Klein, Diesel m.fl. Rekommenderas! De flesta byarna är fortfarande förhållandevis opåverkade av turismen. Den lokala dialekten i Piemonte är en blandning av italienska och franska.



Sök efter flyg. Närmaste flygplats är Turin och Milano.
Sök efter flyg nu!



ItalienBRICCO SAN GIOVANNI
Fantastisk vacker vingård i Piemonte med svensk ägare (Kerstin fick ett "Certificate of Excellence" år 2013 från Tripadvisor). Detta område är Väldsarv enl. UNESCO! Vackra rum, lägenheter, egen restaurang och pool. Bricco San Giovanni ligger lantligt med strålande och milsvid utsikt över gårdar och slott. Gården ligger nära Asti (spumante Asti Cinzano) och Alba (den vit tryffeln!). Passar också perfekt för större grupper, fester och bröllopscermonier!
Läs mer >>
Piemonte karta
Här ligger Piemonte
i Italien
 Regionen Piemonte
Alba
ItalienBilder Alba
Asti
ItalienBilder Asti
Vinproduktion
ItalienBilder vinproduktion

Vin i Piemonte

Barbera är en blå vindruva av arten Vitis Vinifera som rätt hanterad ger fruktiga, nyansrika viner med god struktur och inslag av plommon och annan frukt samt låg tanninnivå.

Druvan är den näst mest odlade blå druvan i Italien efter Sangiovese och har de senaste decennierna gett toppviner i Piemontedistriktet. Fina viner på Barbera görs även i Mexiko, Argentina, USA, Australien, Grekland mm. Tyvärr har druvan också använts för att producera stora mängder blandviner i USA och i Sydamerika, vilket försämrat dess rykte. På senare år har den dock fått ett uppsving. Kvalitetsviner på Barbera vinner på några års lagring, helst på Barriquefat som bidrar med mer tanniner och gör vinerna fylligare.

Barolo är en DOCG för vin i Piemonte i norra Italien. Vingårdarna ligger på ett litet, sluttande, höglänt område som omges av Langhebergen. Jorden består av kalkhaltig märgel med mer eller mindre inslag av magnesium, mangan och järn. Barolo är granne med Barbaresco. Vinerna måste enligt reglerna bestå till 100 % av druvan Nebbiolo, men (olagliga) undantag förekommer. Vinerna måste också ha en alkoholhalt på minst 13 volymprocent. Vidare måste en Barolo lagras i minst 3 år och i 5 år för att få kallas "Riserva".

Det finns två huvudtyper: Traditionella och moderna. Traditionell Barolo är mycket sträv och kräver åtskilliga års lagring på flaska för att mjukna. I viner av den modernare stilen skördas druvorna senare (när tanninerna mognat). Dessutom används mer fatlagring av högre andel ny ek. Detta gör att vinerna går att dricka unga, men även dessa moderna viner kan vinna mycket i smak och komplexitet genom att lagras. Nebbiolo-baserade viner är generellt ljusa i färgen, dock kan unga, barriquelagrade Baroloviner vara mörkare. Doften är i unga viner mycket fruktig. Efter några års flasklagring kommer dofter av svamp och höstlöv. Varje år, andra helgen i september, genomföres en Barolofestival i den lilla byn Barolo. Då provsmakas den senaste släppta årgången och de flesta vinmakare håller öppet hus.

Barbaresco är en DOCG för vin i provinsen Cuneo i regionen Piemonte. Vinerna måste enligt reglerna bestå till 100 procent av druvan Nebbiolo. Barbaresco är granne med Barolo, som också gör viner på Nebbiolo. Barbaresco betecknas ofta som mer "feminint" (det vill säga lättare, med mindre tanniner) än Barolo.

Dolcetto är en blå vindruva som framförallt förekommer i norra Italien. Dolcetto betyder den lilla söta på Italienska. Druvan är vanligast i Piemonte i norra Italien där den producerar ett vin av ett något mer vardagligt slag än andra Piemonteviner som till exempel Barolo. Smak och doft av dessa viner har tydliga inslag av körsbär och de har även en viss bitterhet i eftersmaken. Dolcetto-druvan förekommer även i viner från Sydfrankrike och i kaliforniska viner.

Tryffel i Piemonte

Vit tryffel, s.k Albatryffel (Tuber magnatum) är den mest åtråvärda av dem alla. Den används rå och hyvlas direkt över den lagade maten med en speciell tryffelhyvel (t.ex över risotto, pasta eller ägg). Den vita tryffeln är gul, grå eller ljust ockragul. Den är oregelbunden i sin färg och har ett rödbrunt svampkött. Se film hur man lagar Tagliolini med vit tryffel: http://www.youtube.com/watch?v=Ly_x73-_NLY&feature=related

Piemontesiska maträtter:

Förlorade ägg med vit tryffel
Risotto med Barolo
Grönsakssoppa med ris
Risotto med karljohansvamp
Grytstek i rödvin
Blandat kokkött
Kalvkött i tonfisksås

Recept från Bricco San Giovannis ägare Kerstin:

"Risotto alle pratoline"
Stek en finhackad purjolök i smör och olja. Stek den försiktig och häll över lite mjölk tills löken är mycket mjuk. Tillsätt 350 gr risottoris, blanda väl och fyll på med hönsbuljong så att allt täcks. När det börjar bli klart, tillsätt smör och två matskedar riven parmesan och blombladen från ett dussin ängsblommor som sköljes noga. Strö över rikligt med mald rosa peppar.

Se film från Aqui Terme:
http://www.youtube.com/watch?v=HSXcY1A9-RY

Se film från palion i Asti:
http://www.youtube.com/watch?v=IDVogD52n8I

Se film från Turin
http://www.youtube.com/watch?v=IVa6U-dR2Xs&feature=related

Se film från Alba med omgivningar
http://www.youtube.com/watch?v=m1iRofVCGhw

Se film hur man lagar Tagliolini med vit tryffel:
http://www.youtube.com/watch?v=Ly_x73-_NLY&feature=related

Kontakta La Famiglia

Epost:
boka@lafamiglia.se
kontakt-info

Nöjda kunder
hos La Famiglia

Läs om vad tidigare kunder tycker:
Läs mer >>

kontakt-info

Boka flyg och hyrbil

Närmaste flygplats är Turin och Milano. Landar du sent i Milano är det inte säkert att du hinner fram p.ga trafiken i Milano. Du kan flyga med t.ex Ryanair och de reguljära flygbolagen.
Boka flyg och hyrbil här


Reseguider

Slow Food

Slow Food-rörelsen startades 1986 av den italienske journalisten Carlo Petrini i ett försök till att rädda de lokala mattraditionerna och de småskaliga producenterna av råvaror från att helt utrotas, samt för att hylla smaken och sinnet; ”Man är vad man äter”. Petrini sporrades att starta organisationen när den första McDonalds restaurangen öppnades i Rom, för att med "Slow Food Movement" skapa en internationell motpol till dagens allt mer jäktade matvanor. Man grundade en liten förening ”Arcigola” som sedan fick en enorm anslutning. På ett möte i Paris 1989 blev rörelsen internationell. Numera finns medlemmar i över 30 länder. Två historiska personer har ypperligt väl framfört Slow Food-filosofin. Den första av dem var filosofen Epicuros (341-270 f.Kr) som sade: ”Innan du funderar på vad du skall äta och dricka, fundera på med vem du vill äta och dricka.” Den andre var Charlie Chaplin, som i filmen "Modern Times" på ett utsökt sätt, beskriver hur den hektiska livsrytmen inverkar på människans välbefinnande och hennes matvanor. Snigeln är symbolen för denna rörelse. Läs mer här: http://www.slowfood.com/.

Diverse

Planera din bilfärd i Italien
Outlet
Piemonteguide
Klicka dig runt i Piemonte
Medeltemperaturer i Italien


Bokmärk sidan

Reseguider till Italien

• Guide till Florens
• Guide till Rom
• Guide till Toscana
• Guide till Cinque Terre
• Guide till Piemonte
• Guide till Sicilien
• Guide till Sardinien
• Guide till Italien




Vi reserverar oss för eventuella text- och tryckfel. Giltig fr.o.m 2015-05-21.
Hemsida från webkonsult.se